kurkuma- dietetyczne złoto - kurkumowe latte |
Kurkuma to prawdziwe dietetyczne złoto. Jest przyprawą otrzymywaną z korzenia podobnej do imbiru rośliny zwanej Ostryżem. Ostryż w naturalnych warunkach rośnie w Afryce, Azji i Australii. Kłącza tej rośliny można kupić w sklepach spożywczych. Można nawet pokusić się o wychodowania tej rośliny, choć jej uprawa nie jest łatwa. Wymaga sporo wilgotności i ciepła, ale nie lubi bezpośredniego słońca.
Właściwości kulinarne i prozdrowotne kurkumy od dawna są doceniane w kulturze Dalekiego Wschodu. Dzięki kurkuminie (polifenol znajdujący się w kurkumie), jest skuteczna w leczeniu nowotworów, dolegliwości żołądkowych, układu oddechowego, niedrożności wątroby, trudno gojących się ran, blizn, stanów zapalnych i wrzodów, chorób pasożytniczych, a także w łagodzeniu bólu.
2014 roku niemieccy naukowcy opublikowali pracę, w której dowodzą, że zawarty w kurkumie tumeron, pobudza namnażanie i różnicowanie komórek nerwowych w mózgu. Dzięki temu przyspiesza procesy naprawcze w ludzkim mózgu po chorobie lub urazie. Kurkuminoidy stymulują system immunologiczny do niszczenia białek, których złogi utrudniją przewodzenie sygnałów nerwowych w pewnych obszarach mózgu, wywołując u chorych zaburzenia pamięci i osobowości. Badania te dają dużą nadzieję osobom chorym na alzheimera i po przebytych udarach mózgu.
Ponadto kurkumina ma działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i ma duże znaczenie w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych.
Kurkuma ma właściwości żółciopędne, pobudza wydzielanie gastryny, sekretyny i enzymów trzustkowych, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i rozkurczowo. Poza tym działa ochronnie na komórki wątrobowe.
Chyba nie macie już wątpliwości, że to prawdziwy dietetyczny ' superfood '.
Skorzystajcie z poniższego przepisu i zróbcie sobie ' kurkumowe latte ' tzw. ' złote mleko '. Cudownie rozgrzewa i uodparnia w te zimowe dni, ale przede wszystkim jest PYSZNE.
Składniki:
szklanka mleka krowiego/migdałowego
łyżka kurkumy
łyżka miodu
pół łyżeczki cynamonu
ok. łyżeczki startego imbiru
sok z połówki pomarańczy, wanilia
gwiazdka anyżu do dekoracji i dodatkowego waloru smakowego
Dokładnie połączyć ze sobą wszystkie składniki, na końcu kładąc na wierzch koktajlu gwiazdkę anyżu. Można zastosować świeżostarte kłącze kurkumy oraz imbiru. Mleko kurkumowe najlepiej smakuje na ciepło, warto więc najpierw podgrzać mleko i dopiero wtedy dodać resztę składników.
Polub nas na FB żeby być na bieżąco z naszymi aktualnościami